Routeplanner

Routeplanner voor navigeren te paard

Zelf de mooiste ruiterroutes uitstippelen

Een routeplanner voor ruiters maar ook voor menners, lang gezocht en nu eindelijk gevonden. Met een website met ruiterpaden waar je makkelijk een mooie route over verharde en onverharde paden kan uitstippelen en een routeplannerapp waarmee je te paard maar ook op de koets deze route goed kan volgen. Kind kan de was doen!

Ruiterenenmennen.nl

Deze site doet een serieuze poging om ruiters en menners de weg te wijzen op voor hun onbekend terrein. Zoeken, samenstellen en downloaden van je eigen route is echt makkelijk en wijst zich vanzelf. Je kan deze routes op verschillende manieren downloaden of uitprinten. Ik kies voor downloaden van een GPX-bestand: een bestand met alle punten waar je route langsgaat maar wat wij niet zelf kunnen lezen. Het is een lange opsomming van coördinaten. Met een navigatie app op je telefoon navigeer je zo eenvoudig je route.

Voordelen routeplanner ruiterenenmennen

 • Deze routeplanner is makkelijk in gebruik met veel verschillende mogelijkheden om de route op te slaan en te volgen
 • Met tips en waarschuwingen voor onderweg
 • Parkeerplaatsen staan duidelijk aangegeven
 • Ook tips voor overnachtingsadressen en horeca
 • Vooral handig in grotere natuurgebieden

Nadelen routeplanner ruiterenenmennen

 • Onderscheid tussen verharde en onverharde wegen is soms lastig door klein kleurverschil (licht en donder blauw van kleur)
 • Als ruiter mijd ik liever verharde wegen, maar daar staan er ook veel van op de kaart ingetekend
 • Er zijn wegen (verhard en onverhard) ingetekend op de kaart. Een route uitstippelen die afwijkt van deze wegen is lastig

Hoe kan je makkelijk navigeren tijdens je buitenrit

Even een routekaart erbij pakken om tijdens je buitenrit de weg te zoeken is niet optimaal. Liever kijk je snel op je telefoon of nog beter luister je naar routeaanwijzingen.

Navigatieapp voor onderweg: Komoot

Deze app is handig om bijvoorbeeld de routes die je uitgestippeld hebt op de site ruiterenenmennen te volgen. Het GPX bestand van de route is heel makkelijk in deze app te downloaden.
Maar deze app is niet alleen handig om een route te volgend, maar ook om routes zelf te maken of inspiratie over routes op te doen. Voor zowel Android als IOs beschikbaar.

Bij gebruik van de gratis variant van de app ontvang je 1 kaart gratis. In Nederland is dat een kaart van een provincie. Daarna betaal je een bedrag voor een grotere regio of de hele wereld. Tip: als je een wereldkaart wil kopen, wacht dan na installatie van de app ongeveer een week. Je krijgt dan een aanbieding om deze tegen gereduceerd tarief te kopen.

De app is makkelijk in gebruik (ik gebruik Android versie), de kaart is prachtig gedetailleerd en je kan eenvoudig GPX bestanden van routes importeren. Ook het vastleggen van een route gaat makkelijk.

Voordelen van Komoot voor ruiters en menners

 • Grootste voordeel: je kan duidelijk zandwegen onderscheiden en daar wil je natuurlijk het liefste met je paard overheen rijden.
 • De gesproken routeaanwijzingen zijn duidelijk, je telefoon kan in je jaszak blijven.
 • Een gereden route is makkelijk op te nemen en te delen met andere gebruikers van de Komoot app

Nadelen van Komoot voor ruiters en menners

 • De app maakt gebruik van de GPS van je telefoon. Diep in het bos onder een vol bladerdek valt je ontvangst soms even weg. Geen nood, zoek een open plek en je hebt weer ontvangst.
 • De app vraagt behoorlijk veel van de batterij van je telefoon. een goed opgeladen telefoon is aan te raden

Garmin horloge met app dwMap

Mijn telefoon gaat nog steeds mee met een buitenrit maar navigeren doen we inmiddels bijna uitsluitend met behulp van een horloge. Een horloge van Garmin waarop ik de app dwMap heb gedownload. Het kostte even tijd, want niet altijd even duidelijk en gebruiksvriendelijk, maar dat kan ook hebben gelegen aan het absoluut ontbreken van enige kennis bij mij op dit gebied.

Mijn plan van aanpak:

Ik zoek een kant en klare route of maak er zelf een met Komoot. Ik maak hier een gpx bestand van (met de GPS coördinaten) en zet deze op mijn computer.
Via mijn computer download ik hem op de app en geef aan welke route ik wil openen op mijn horloge.

Voordelen Garmin en app dwMap

 • Onderweg op je paard erg handig in gebruik. Je volgt eenvoudig de goede route.
 • Een gereden route is makkelijk op te nemen

Nadelen Garmin en app dwMap

 • Niet heel gebruiksvriendelijk. Een goede gebruiksaanwijzing heb ik nog niet gevonden en dat is geen overbodige luxe.
 • Als je onderweg de route onverwacht moet aanpassen is dat lastig. Daarom neem ik ook altijd de route op mijn telefoon mee.