Bastiaanse Paard & Training

Zand uit de darmen

Problemen met zand in de darmen van je paard voorkomen betekent zo min mogelijk zand de mond van je paard in EN de darmen gezond houden zodat de afvoer van zand doorgaat:

Minder zand erin:
• Geef voer vanaf een verharde schone ondergrond, anders is de kans dat er zand met het voer naar binnen gaat groot. Een stenen ondergrond kan, maar een grote rubber mat voldoet ook.
• Let op de hoeveelheid zand in je ruwvoer. Goed uitschudden van hooi en stro helpt, maar beter is om kritisch te zijn op de kwaliteit van je ruwvoer.
• Van een goed onderhouden stevige grasmat met goed gras en weinig kale plekken is het veiliger eten voor je paard. Grazen van heel kort gras of kale stukken verhoogt de zandinname aanzienlijk.
• Wanneer je paard eet van een net ingezaaide grasmat waar nog geen uitgebreid wortelstelsel is trekt een paard dat gras, inclusief zand makkelijk uit de grond. Beter is het gras eerst een paar keer te maaien.
• Ook weersomstandigheden zijn van invloed op hoeveel zand je paard binnenkrijgt bij het eten van gras. Bij langdurige droogte maar ook bij veel nattigheid trekken ze makkelijker gras met zand uit de grond.
• Sommige paarden eten zand en men denkt dat een mineralentekort hier de oorzaak van zou kunnen zijn. Krijgt je paard weinig krachtvoer, denk dan aan een aanvulling van zijn rantsoen met zouten en mineralen. Dat kan in de vorm van een liksteen maar ook met een vitaminekoek of -brokjes. Helaas stoppen paarden niet altijd met zand eten wanneer het tekort is aangevuld. Voorkomen is dus beter.

Zand uit de darmen van je paard

Zand uit de darmen

Beter het zand eruit:

• Geef je paard continu de beschikking over ruwvoer zodat de darmen goed gevuld zijn. Bij ons thuis is dat een mix van gras, hooi, stro en voor de liefhebber bietenpulp. Goed gevulde darmen met veel vezels kunnen beter zand afvoeren en het paard heeft ook minder de neiging de laatste grassprietjes met zand uit het weiland of zandpaddock op te eten.
Wordt je paard snel dik dan kan een slowfeeder zoals een fijnmazig hooinet helpen. Thuis geven we onze paarden het hele jaar door 1 of 2 plakken stro per dag.
• Geef je paard voldoende mogelijkheden voor beweging gedurende de hele dag. Darmen blijven dan beter in beweging en kunnen makkelijker zand afvoeren
• Een paard met een goed onderhouden gebit neemt minder zand op omdat het bijvoorbeeld gras meer precies kan afsnijden. Maar ook kauwen gaat beter en dat zorgt weer voor een betere vertering en dus een betere afvoer van zand.

Onze paarden staan het hele jaar door elke dag in de wei. Hoe je ook je best doet om de inname van zand zo minimaal mogelijk te houden, helemaal voorkomen kan je dat nooit.
Om onze paarden een handje te helpen bij de afvoer van zand uit de darmen geven we lijnzaad en vlozaad (psyllium). Lijnzaad dan vooral in voor- en najaar omdat dit de periode van verharen is en lijnzaad daar ook positief aan meehelpt. Vlozaad geef ik vooral in de winterperiode of bijvoorbeeld bij grote droogte in de zomer.

Ook interessant: