Bastiaanse Paard & Training

Zand in de darmen

Elk paard krijgt wat zand met zijn eten naar binnen. Een kleine hoeveelheid is meestal geen probleem, gezonde darmen kunnen dat nog wel afvoeren. Maar staat je paard bijvoorbeeld in een zandpaddock, een schrale wei of eet hij ruwvoer van een zanderige ondergrond of ruwvoer waar veel zand in zit dan heeft hij meer kans om teveel zand binnen te krijgen. Beweegt hij (tijdelijk) minder of is hij ouder dan gaat de afvoer van zand uit de darmen moeizamer.

Er kan dus teveel zand in de darmen zitten en dat geeft problemen. Je zou dat aan je paard kunnen merken doordat je paard:
zonder duidelijke reden afvalt
zijn mest meer een zachte brij is en geen mooie mestballen of zelfs diarree
(terugkerende) koliekverschijnselen heeft
meer gaat liggen
minder fit lijkt, sloom is
minder eetlust heeft

Neem bij koliekverschijnselen contact op met je dierenarts.

Niet elk paard geeft op dezelfde manier aan last van zand te hebben. Voorkomen is veel beter dan genezen en dus is het belangrijk om de hoeveelheid zand in de darmen van je paard zo klein mogelijk te houden.

Zand

Zand in de darmen

Meten is weten?

Een manier om vast te stellen of er zand in de darmen zit is door de mest daarop te testen:
Doe wat mest (paar mestballen) in een lange smalle doorzichtige plastic zak of handschoen.
Doe voldoende water bij de mest zodat alles goed nat is
Wacht minstens 30 minuten en kijk hoeveel zand er naar de onderkant van de zak zakt. Een theelepeltje kan, maar meer mag het niet zijn.

Nu weet je dus of je paard wel of geen zand in de geteste mestballen heeft. Vind je veel zand, dan is het tijd voor actie. Vind je geen zand, juich dan niet te vroeg! Omdat afvoer van zand door de darmen in golfbewegingen gaat, moet je voor een goed beeld deze test een paar dagen achter elkaar herhalen.

Ook interessant: