Bastiaanse Paard & Training

Wintervacht voorkomen

Een wintervacht voorkomen zonder volledig scheren van je paard. Niet zo moeilijk als het lijkt.

Dekens
Als de avonden en nachten kouder worden krijgen de paarden 's avonds een dunne winterdeken op. Ik kies bewust niet voor regendekens omdat die alleen voorkomen dat regen in de vacht komt maar geen extra warmte geven. Bij kou zet een paard namelijk zijn haren iets omhoog. Tussen de haren komt dan wat lucht en dat werkt isolerend. Een regendeken drukt door zijn gewicht de vacht plat en dus de warme lucht uit de vacht.
Overdag bij warm(er) weer gaan de dekens weer af.

Ik let niet alleen op de verwachtte temperatuur maar kijk ook of er overdag als ze buiten staan veel regen en wind wordt voorspeld. Die factoren spelen een belangrijke rol of een paard zijn lichaam makkelijk warm kan houden.
Gaan de temperaturen nog verder omlaag dan krijgen de paarden een iets dikkere winterdeken op. Bij echt lage temperaturen komt daar een tweede deken bovenop. Juist erbovenop zodat je die als het weer warmer wordt makkelijk af kan doen.

Wintervacht voorkomen

Sportvacht zonder scheren

Verlichting
Een paard maakt vacht aan als het buiten vroeger donker wordt. Dat begint niet direct na de langste dag maar ongeveer in augustus / september komt dat proces goed op gang.
Dus blijven bij ons de lampen in de stallen 's avonds tot de laatste voerbeurt van ongeveer 23 uur branden. 's Morgens gaan ze zo vroeg mogelijk weer aan. Daarmee boots je de zomer na.

Voeding
Veel ruwvoer houdt het verteringsstelsel van het paard goed gevuld en actief. Hij stookt zichzelf als het ware warm. Onze paarden hebben vlas als stalbedekking maar krijgen naast hooi ook elke dag een paar plakken goed stro te eten.
Elke ochtend gaan ze met een goed gevulde buik de wei in. Ook daar hebben ze gras of ruwvoer tot hun beschikking om hun interne kachels aan te houden.

Toch een wintervacht gekregen?
Volledig scheren vind ik voor paarden die elke dag buiten staan geen optie. Niet mooi maar wel effectief is dan het scheren van je paard met een zogenaamd jachtpatroon: die delen scheren waar je paard last heeft van zijn dikke vacht