Bastiaanse Paard & Training

ZAND TE LIJF MET VLOZAAD

Vlozaad (psyllium), hoe werkt dat?

Vlozaad wordt bij paarden vaak gebruikt als middel om zand uit de darmen te krijgen. De zaden zetten uit wanneer ze in aanraking komen met water en er komen slijmstoffen vrij. Die slijmstoffen zorgen ervoor dat de zandkorrels met de mest worden uitgepoept.
Je kunt vlozaad in verschillende vormen kopen. Zelf heb ik goede ervaringen met de hele zaadjes. Die zijn minder snel slijmerig en worden makkelijk gegeten.

DOSERING: Vlozaad geef ik preventief minimaal 2x per jaar gedurende een periode van een week. Ik geef dan 200 gram per dag aan een groot paard. In die periode controleer ik of er zand in de mest zit. Bij vermoeden van veel zand loopt de hoeveelheid die ik geef op tot 400 gram per paard per dag.

Pas de hoeveelheid aan naar het gewicht van je paard of pony en verdeel grotere hoeveelheden over 2 voerbeurten.

ZO GEEF IK HET:
Ik maak in een emmer per paard 500 tot 800 gram slobber klaar en laat dat even weken. Zelf gebruiken we Havens slobber. Dan meng ik, vlak voordat ik de slobber voer, het vlozaad erdoor. De meeste paarden eten dit probleemloos op.

Zand te lijf met vlozaad

Vlozaad

WAAR KOOP IK HET:

Omdat wij wel een paar kilo per jaar gebruiken koop ik vlozaad in grotere hoeveelheden. Goede ervaringen heb ik met pit-pit maar ook in Duitsland is het voor een goede prijs te verkrijgen. Als jouw paard de zaden niet eet is een brokje gemaakt van vlozaad en wat melasse ook een optie (bijv Flohsamenschalen Pellets van Makana).

LET OP:
Vlozaad niet continu voeren, maar in korte aaneengesloten periodes. Bijvoorbeeld 7 (tot maximaal 14) dagen achter elkaar en daarna 3 tot 4 weken niet.
Geef voldoende vlozaad anders heeft het geen effect
Zorg dat je paard goed drinkt en geef vlozaad niet in droge vorm anders kan vlozaad leiden tot verstopping.
Overleg bij twijfel altijd met je dierenarts