Bastiaanse Paard & Training

Routeplanner te paard
Lang gezocht en nu eindelijk gevonden: een website met ruiterpaden waar je makkelijk een mooie route over verharde en onverharde paden kan uitstippelen en een routeplannerapp waarmee je te paard maar ook op de koets deze route goed kan volgen. Kind kan de was doen!

Ruiterenenmennen.nl
Al veel sites probeerden het, maar deze site voor ruiter- en menroutes wint met stip: ruiterenenmennen.nl
Zoeken, samenstellen en downloaden van je eigen route is echt makkelijk en wijst zich vanzelf.
Je kan deze routes vervolgens op verschillende manieren downloaden of zelfs direct uitprinten. Ik koos voor downloaden van een GPX-bestand: een bestand met alle punten waar je route langsgaat maar wat wij niet zelf kunnen lezen. Het is een lange opsomming van coördinaten. Een aantal apps voor routeplanning kunnen dit bestand wel lezen en vertalen dit naar een route op de kaart.

Routeplanner te paard

OsmAnd

OsmAnd (Android en iOS) is zo'n routeplanner app en is nog gratis ook. De route volgen kan via het scherm maar je kan ook gesproken aanwijzingen krijgen waarbij je telefoon in je zak kan blijven. Je kan de kaarten van tevoren per provincie downloaden zodat je onderweg de route offline kan volgen.

Voorbereiding: Je download het GPX-bestand van je gekozen route op je mobiele telefoon. Even onthouden waar je bestand op je telefoon staat is handig. Zelf zet ik de bestanden (handmatig) in de map 'Download', omdat die makkelijk te vinden is door de app.
Download de app en de kaart van de provincie waar je gaat rijden. Kies in het menu voor 'Route' en selecteer dan bij Opties 'Follow track'. Selecteer vervolgens bij '√ćmport track' het bestand van je route. De app vroeg bij mij niet automatisch om toestemming voor mijn locatie en die heb je natuurlijk wel nodig om een route te volgen. Via de algemene instellingen van mijn telefoon (Android) heb ik de app hier de rechten voor gegeven (Instellingen -Apps - OsmAnd - Machtigingen en dan locatie aanzetten).

Van tevoren even oefenen is verstandig en lukt het downloaden van je route niet meteen dan is Youtube je grote vriend.

Nadelen? De app maakt gebruik van de GPS van je telefoon. Diep in het bos onder een vol bladerdek valt je ontvangst soms even weg. Geen nood, zoek een open plek en je hebt weer ontvangst.

Tip: zorg voor een opgeladen telefoon want navigeren via je telefoon kost veel energie.

Garmin horloge met app dwMap

Mijn telefoon gaat nog steeds mee met een buitenrit maar navigeren doen we inmiddels bijna uitsluitend met behulp van mijn horloge. Een horloge van Garmin waarop ik de app dwMap heb gedownload. Het kostte even tijd, want niet altijd even duidelijk en gebruiksvriendelijk, maar dat kan ook hebben gelegen aan het absoluut ontbreken van enige kennis bij mij op dit gebied.

Mijn plan van aanpak:

• Ik zoek een kant en klare route of maak er zelf een. Ik maak hier een gpx bestand van (met de GPS coördinaten) en zet deze op mijn computer.
  • Via mijn computer download ik hem op de app en geef aan welke route ik wil openen op mijn horloge.
  • Hieronder zie je de hele route op het horloge. Als ik de route start dan volg je met een blauwe pijl de in rood aangegeven route. Makkelijk en duidelijk.
    Horloge waarop de route te volgen is