Bastiaanse Paard & Training

LIJNZAAD, de paarden lusten er pap van!

Vlas is de grondstof voor het maken van linnen, maar je kent vlas misschien vooral als bodembedekking voor in de paardenstal. Het zaad van vlas, lijnzaad, wordt bij mensen maar ook bij paarden gebruikt ter ondersteuning van de spijsvertering. Het zit boordevol gezonde bestanddelen zoals essentiële omega 3-vetzuren die een ontstekingsremmend effect hebben. Lijnzaad kan op verschillende manieren bewerkt en gevoerd worden.

Onze paarden zijn dol op lijnzaadpap.
Hoe maak je die?
neem per paard ongeveer 150 gram lijnzaad
water
tarwezemelen
geweekte bietenpulp. Zelf gebruik ik Speedibeet van Pavo omdat dat snel klaar is en erg weinig suiker bevat. Let op dat andere merken veel langer moeten weken.

In een pan met dikke bodem doe ik het lijnzaad en een ruime hoeveelheid water. Een ovale pan heeft mijn voorkeur omdat dan de pap minder snel overkookt. En geloof me, je wil niet dat deze pap overkookt.....

Lijnzaad, de paarden lusten er pap van!

Lijnzaad

Breng dit mengsel onder af en toe roeren rustig aan de kook. Een uurtje onder af en toe roeren heel zachtjes laten doorkoken en daarna af laten koelen. Als je wil kan je dit ook voor 2 dagen tegelijk koken.

Per paard ongeveer 1/3 maatschep zemelen en 1/3 maatschep Speedibeet mengen met lauw water en 15 minuten laten weken. Dan de gekookte lijnzaad erdoor roeren en je kan je paard ermee blij maken!

LET OP:

  • Gebroken, gemalen en hele zaden lijnzaad bevatten grote hoeveelheden cyanogenen die in het lichaam omgezet kunnen worden in de giftige stof cyanide (blauwzuur). Hoe fijner lijnzaad gemalen is, hoe makkelijker het lichaam de schadelijke verbindingen kan opnemen. Geef je paard daarom geen grote hoeveelheden lijnzaad zonder dit te koken. Lijnzaadolie bevat veel minder cyanide omdat die bij het persen in de pulp achter blijft.

  • Gemalen en gebroken lijnzaad wordt snel ranzig en is zeer beperkt houdbaar.

  • Lijnzaad is zeer laxerend. Voer het dus niet te lang achter elkaar of in te grote hoeveelheden

Ook interessant: