Bastiaanse Paard & Training

Goede been lichtrijden

Lichtrijden is het gaan staan en gaan zitten van de ruiter in het ritme van de beweging van het paard in draf. Het ontlast de rug van het paard en heet daarom 'licht' rijden. Wanneer je bij het rijden in een rijbaan gaat lichtrijden in het ritme van de beweging van het buitenvoorbeen noemen we dat lichtrijden op het goede been. Moeilijk? Deze tips helpen je:

  • Begin in stap te oefenen. De beweging is langzamer en daarom makkelijker te volgen. Ga in een vloeiende beweging staan en zitten in het ritme waarin de buitenschouder van je paard beweegt. Dus gaan staan als de buitenschouder naar voren beweegt en weer gaan zitten als de schouder naar achteren gaat.
Tips voor lichtrijden op het goede been

Lichtrijden oefenen

  • Een stukje tape op de schouder van je paard helpt om beter te kunnen zien of de schouder naar voren of naar achteren is.
  • Meekijken bij het lichtrijden van iemand anders maakt je bewuster wat er gebeurt. Jezelf laten filmen kan natuurlijk ook. Het kan helpen om een paard een felle kleur beenbeschermer aan het buitenvoorbeen om te doen. Dat kijkt makkelijker.
  • Vind je voelen makkelijker dan kijken? Leg je hand dan op de buitenschouder van je paard en voel de beweging. Dat maakt het volgen van die beweging makkelijker.